Historia
Ängelholms skytteförening bildades den 22 mars år 1900 och hette då Engelholmsortens Skytteförening. Mellan åren 1900 och 1902 höll föreningen till på en nyanlagd bana i Håve, ung. från Statoilmacken vid Klippanvägen och österut över gropen. Föreningens första prisskjutning hölls år 1900 med 12 mm Remingtongevär modell 1867. Föreningen blev efter en kort tid utan bana, och fick då rusta upp en gammal bana i Haradal.
År 1907 bytte föreningen namn till Engelholms Skytteförening. 1913 firades "Skyttarnas Dag" på Thorslund och i Tullakrok, ett arrangemang av Engelholms Skytteförening och Nordvästra Skånes Skyttering. Under 1940-talet blev det en rad rejäla vintrar, och något år anordnades prov för skidskyttemärket i Haradal. Snöbrist (!) gjorde att man istället fick löpa sträckan!
Banan i Haradal låg på Errarps bys mark, och markägarna såg möjligheter att höja arrende för föreningen. Det var en av anledningarna till att föreningen såg sig om efter en ny bana, och 1949 stod banan i Kronoskogen (Sibirien) klar. Skjutbanan invigdes 10 september 1950. Den betecknades då av flera gäster som "en av de trivsammaste och bästa banorna i landet". Regnskydd byggdes över 300m-vallen år 1969, och 1980, efter några års byggande, hade regnskyddet blivit en skjuthall.
Omkring 1960 inreddes en gammal postvagn till luftgevärsbana med tre tavlor. Vagnen stod uppställd på ett stickspår och hade elanslutning. Det hela skedde i SJ idrottsklubbs regi och var mest ämnat till förströelse åt SJ-skolans elever, men flera skyttar från föreningen var där och tränade. 1969 fick föreningen tillsammans med sportskytteklubben sätta upp kulfång, belysning mm. i Rönneskolans källare. I gengäld fick skolan använda bana och vapen för sina "fria aktiviteter". Därefter flyttades verksamheten till lokaler i Skälderviken.
1975 hyrdes andra våningen på f d Chenillefabriken i Rebbelberga. Här inrättades 20 banor med elektriska taveltransportörer. I mitten av 1980-talet hade föreningen växt ur lokalen, och 1989 erbjöds en lokal på Metallgatan. Lokalen inreddes med 23 banor, som är byggda enligt internationell standard. Den är handikappanpassad och har ett större samlingsrum, dusch och toaletter, läktare för publiken, pentry och sekretariat.
I början på 2007 var det dags för föreningen att ta nästa steg i utvecklingen och det investerades i elektronisk markering (MegaLink) på 20 banor. Dessa kopplades in lagom till en tävling på våren och visade sig att vara en bra investering.
På 1980-talet såg föreningen sig om efter en möjlighet att börja med korthållsskytte, och därmed få ett ekonomiskt lockande utomhusalternativ som komplement till luftvapenskyttet inomhus. Det löstes genom att tavelställen gjordes skjutbara på räls, så när man skulle skjuta på 300 m förde man in dem i skogen bredvid banan. Allt stod klart till den 10 april 1983.
Till sommaren 2008 kopplades 10 banor elektronisk markering (MegaLink) in i korhållsvagnarna. Det underlättar mycket både för skyttar och ledare som kan fokusera på annat än markering. Skyttarnas resultat ökade direkt.
Våren 2011 kopplades 5 banor elektronisk markering (MegaLink) in även på Bana 300 meter. Det är ett stort steg i utvecklingen för Ängelhoms skytteförening att efter 111år gå från manuell markerin med markörspade till att se exakt vad du skjuter på en egen moniter.
Våren 2020 inviger vi vår nya luftvapenhall i Försvarets hus på Scoutstigen i natursköna Ängelholm.